Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Menü

HOGYAN ÁLLÍTSD BE JÓL A SISAKODAT?

Csak a megfelelően kiválasztott és viselt sisak “működik”, véd az elvárható módon. Egy nem megfelelő méretű és helytelenül beállított fejvédő nem csak nem óvja meg fejünket egy sérüléstől, de akár továbbiakat is előidézhet. Így mindenképp fontos pár percet rászánni a beállításokra.


ÁLTALÁNOS HIBÁK

Sokan hordják a sisakot a fejtetőre/homlokra feltolva (B), de akad néhány ennek ellenkező példája is – a szemre letolt változat (A). Ebben a helyzetben viselt sisak ütés hatására felcsúszik (vagy le), ami miatt csak minimálisan vagy egyáltalán nem védi a fejünket. Ráadásul a becsatolt állheveder ilyenkor további sérülést okozhat!

További általános hiba, a túl nagy vagy épp túl kicsi sisak választás, és az abból eredő rossz sisakviselési pozíció (D és C) - sisak választás előtt egy mérőszalaggal homlokunk közepénél mérjük le a fejünk kerületét, majd ezen szám alapján válasszuk ki a méret opciókból a számunkra legmegfelelőbbet. Ezen helyzetekben nem stabil és nem kényelmes a sisak viselete - ami zavarhat minket bringázás közben, illetve egy ütés során nem fog megfelelően védeni.

Vannak, akik talán külső nyomás hatására, vagy csak mert így “kényelmes”, igaz felteszik a fejükre a sisakot, ám a tarkórögzítést nem tekerik be, és/vagy az állhevedert nem csatolják be (E). Bár az előírt helyen viselik a sisakot, ezen apróságok hiánya miatt egy esés során sisakunk hamarabb hagyja el a fejünket, mint ahogy az elérné a talajt, vagy más tárgyat - így csupaszon, de legfőképp védtelenül hagyva azt.

 

A HELYES BEÁLLÍTÁS

Ha a megfelelő méretű sisakot választottunk, akkor máris elkerülhetjük a túl nagy vagy túl kicsi helyzetet*. Fejvédőnk sem nem esik rá a fejünkre, sem nem ül a tetején. A sisakunknak egyenesen kell állnia fejünkön, nagyjából két ujjnyi helyet hagyva a front részének alja és a szemöldökünk között.

*A Rudy Project kínálatában két, vagy három méretből tudsz választani, melyeket betűvel (XS, S-M, S, M, L) jelölünk, de ezek centiméterben való megfelelését is megtalálod a termékek megnevezésében. Ha a mért fejkerületed a sisak méretkiosztás felső száma, érdemes felpróbálni a nagyobb változatot is, mert ha kendőt, vagy sapkát is felvennél a sisak alá, akkor nem biztos, hogy kényelmes lesz a mért adat alapján választott modell.

Következő lépésként tekerjük be a racsnis tarkórögzítést, de nem kell nagyon szorosra húzni - épp csak tekerjük össze annyira, hogy a sisak ne lötyögjön a fejünkön. Ha túlságosan szorosra húzzuk, huzamosabb viselet során szédülést is okozhat a fejbőrünkben levő apró hajszál erek elszorítása miatt! Ideális esetben a rögzítő a koponyánk kitüremkedő pontja (nyakszirtcsont) alá kell kerüljön*.


*Több Rudy Project modellnél lehetőség van a racsnis tarkórögzítés függőleges pozíció állítására is, így akkor sincs gond, ha nem a csont alá kerül ezen alkatrészt, csak állítsuk lentebb!

Ezt követően csatoljuk be az állhevedert úgy, hogy a heveder és az állunk közé még kényelmesen beférjen az ujjunk. Neve ellenére sose csatoljuk be az állunkon, ez nem lovagló sisak!

Mindezek után már csak a füleink alatt kell beállítani a hevederek találkozását. Csak húzzuk le- vagy fel a csatot úgy, hogy az és a hevederek sem érjenek a fülünkhöz.

 

Kész is vagyunk!


TECHNOLÓGIÁK
Ismerd meg a Rudy Project sisakokban rejlő technológiákat! A kiemelkedően jó komfort és fejvédelem eléréséhez nem elég egy dizájnernek megterveznie a sisakot. Sisakjaink számos fejlett technológiát tartalmaznak, miközben több különböző nemzetközi szabványnak is megfelelnek.

BŐVEBBEN
  MODELLEK
Fedezd fel a Rudy Project sisak kínálatot! Sisakjaink páratlan kényelmet, teljesítményt és fejvédelmet nyújtanak. Ha a modell igényli, tervezésekor a világ legjobb aerodinamikai fejlesztőit is bevonják, de az ipari formatervezők, mérnökök, és professzionális versenyzők is rengeteg órát dolgoznak a modellek végeleges kialakításán. 

BŐVEBBEN

 

TOVÁBBI PRAKTIKÁK

 

.