Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Menü

HOGYAN TISZTÍTSD A SISAKODAT?

Kedvenc fejvédőnk is megérdemli a gondoskodást...

Bringázás közben, legyen szó akár országúti- vagy terepkerékpározásról, akarva-akaratlanul fejvédőnk bekoszolódik, beleizzadunk. A héjszerkezetre, állhevederekre és szivacsbetétekre tapadt izzadtság, illetve az abban levő só és savak nincsenek jó hatással sem a szövetekre, sem a poliuretán habra. A koszos felületen könnyebben megtapadnak a baktériumok is. De miért tekernél izzadtságszagú, baktériumtenyészetes, sókirakódásos, piszkos sisakban, ha a többi ruházatod is tiszta, kellemes illatú?SOHA NE CSINÁLD
Bízunk benne, hogy az alábbiak egyértelműek, de a biztonság kedvéért átvesszük azokat a helyzeteket, melyekkel csak árthatsz a sisakodnak.

1) Ne helyezd a sisakodat mosogatógépbe vagy mosógépbe
2) Ne mosd a sisakodat magasnyomású vízsugárral!
3) Ne szárítsd a sisakodat közvetlen erős napfénynek, illetve erős hőhatásnak kitéve!
4) Ne használj olyan textíliát vagy papírt, ami dörzsölhet, súrolhat!

Ezek helyett inkább kövesd az alábbi instrukciókat.

 

HÉJ
Először is távolítsuk el a shieldet/napellenzőt (ha van a bukósisakunkon), és a szivacsbetéteket - néhány Rudy Project sisaknál az állhevedereket is könnyedén el tudjuk távolítani. Ezt követően sisakunkat kívül-belül töröljük át szivaccsal, amit kézmeleg (25°C alatti) és enyhén mosószeres (lehet akár por- vagy folyékony mosószer, csak pH semleges legyen) vízbe mártogatunk. A poliuretán habnál figyeljünk arra, hogy ne dörzsöljük erősen a felületét. Végül pedig vagy mikroszálas anyaggal, vagy valamilyen puha textíliával töröljük szárazra, majd szellős, árnyékos helyre helyezve hagyjuk megszikkadni.

Ha sérülést találunk a sisak héjszerkezetén, legyen az akár csak a hab-rétegből hiányzó apró golyócska, a hab- és kemény héj-réteg eltávolodása, sisakunkat cseréljük le, mert már nem nyújt kellő védelmet fejünk számára!

 

PÁNTOK
Mivel a pántok közvetlenül érintkeznek a bőrünkkel, így egy izzadósabb tekerés során bőségesen átitatjuk ezeket a sós, savas nedvvel, melyek makacsul tudnak ragaszkodni. A legegyszerűbb módja a a hevederek tisztításának, ha pH semleges folyékony mosószerrel bekenjük azokat, majd pár perc pihentetést követően szivaccsal és bő vízzel átdörzsöljük őket, végül pedig tiszta vízzel átöblítjük.

 

SZIVACSOZÁS
A legtöbb sisaknál, így például a Rudy Project modellek mindegyikénél, a szivacsbetétek könnyedén kivehetőek. Ha nem is minden bringázás után, de például nyári szezonban két-három tekerést követően vegyük ki ezeket a sisakból, és vagy ahogy a sisak külsejét, langyos, kézmeleg (25°C alatti), enyhén mosószeres (lehet akár por- vagy folyékony mosószer, de pH semleges legyen) vízben nyomkodjuk át, vagy mosógépben (30°C fokon) mossuk ki. A kézi mosást választva a művelet végén tiszta vízben öblítsük ki őket. Fontos, hogy ne csavarjuk ki a szivacsbetéteket, inkább használjuk a centrifugát, majd szellős, meleg helyen szárítsuk meg őket.

 

CSERÉLJÜK, HA ELKOPOTT
Hiába, még a leggondosabb kezek, a sisak rendeltetésszerű használata mellett is a szivacsbetétek egy idő után elkopnak, elhasználódnak. Ilyenkor nem kell cserélni az egész sisakot, ha a sisak héjszerkezete még jó állapotú, és nem is  kell kényelmetlenül, szivacsozás nélkül viselnünk. A Rudy Project sisakokhoz külön megvásárolhatók a szivacsbetétek, legtöbbször mind a normál-, mind a bogárhálós kivitel is (attól függően, hogy az adott modellhez gyártották e mindkét változatot).

 


 

SZIVACSBETÉTEK
A gyárilag a Rudy Project sisakokba szerelt antibakteriális és bőrbarát szivacsbetétek cserélhetők. Ehhez külön megvásárolhatók, normál- illetve bogárhálós kivitelben.

MEGNÉZEM
  TECHNOLÓGIÁK
Ismerd meg a Rudy Project sisakokban rejlő technológiákat! A kiemelkedően jó komfort és fejvédelem eléréséhez nem elég egy dizájnernek megterveznie a sisakot. Sisakjaink számos fejlett technológiát tartalmaznak, miközben több különböző nemzetközi szabványnak is megfelelnek.

BŐVEBBEN

 

TOVÁBBI PRAKTIKÁK

 

.