Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Menü

HOGYAN TISZTÍTSD HELYESEN SZEMÜVEGEDET?

Hiába a precíz kidolgozás, a fejlett technológiák, és a minőségi alapanyagok, ha nem megfelelően tisztítjuk kedvenc szemüvegünket, könnyen tönkre tehetjük. Íme néhány tipp, hogyan őrizd meg kedvenc szemüveged állagát, miként tisztítsd a lencsédet!


 

Hogyan tisztítsd a szemüveged lencséit

 

SOHA NE TEDD SZEMÜVEGED LENCSÉJÉVEL

  • folyadék nélkül, “szárazon” soha ne kezd el törölgetni a lencséidet - mikroszálas textil vagy szarvasbőr esetében is ajánlott!
  • bármilyen fa-alapú, vagy durva anyaggal soha ne dörzsöljük a lencséink felületét - felejtsük el például a papírzsebkendőket, papírszalvétákat, száraz- és nedves törlőkendőt vagy épp a pólónkat!
  • ne hagyjuk rászáradni az izzadtságot, vagy a tenger- és uszodavizet - az ezekben levő só, illetve lúgos, savas anyagok kikezdhetik a lencsék felületi kezelését!


 

HOGYAN TISZTÍTSD SZEMÜVEGLENCSÉDET?

Mutatunk 6 lehetőséget, melyek révén megfelelő módon tisztíthatod kedvenc szemüvegedet:

1. MIKROSZÁLAS TEXTILLEL VAGY SZARVASBŐRREL
Az átlagos textíliák anyaga könnyen megkarcolhatja lencsénk felületét - sőt, akár a poralapú mosószerek mosás után textíliában maradt szemcséi is hozzájárulhatnak ehhez! Az idősebb szemüveges generáció jól ismeri a szarvasbőrt, mint hatékony lencsetisztító anyagot. Finomsága és puhasága révén nagyon kíméletes az érzékeny felületekkel, ám a zsírok, olajok viszont fokozatosan tönkreteszik, és tisztításuk nehézkes. A mikroszálas textil viszont jól tisztítható (kézmeleg vízben, folyékony mosószerrel mossuk ki, majd alaposan öblítsük ki), miközben szövéséből és anyagából eredően hasonlóan kiválóan alkalmas lencsék kíméletes tisztítására. Ilyen kendőket szinte minden optikában vagy szemüvegboltban kaphatunk, de a Rudy Project szemüvegek mellé ajándékba adja a gyártó. Természetesen még ilyen anyagok használata során is a legjobb, ha törölgetés előtt lefújjuk a lencséket valami folyadékkal.

2. LENCSETISZTÍTÓ FOLYADÉKKAL
Ha erőteljesebben szennyezett a lencsénk, használjunk lencsetisztító folyadékot, amiből különböző változatokat találni az optikákban, szemüvegboltokban. Alkalmazásuk pofonegyszerű: csak fújjuk le a lencsék felületét, majd töröljük át. 
A Rudy Project is kínál ilyet (lásd lentebb az oldal alján), mely nem csak a szennyeződésekkel bánik el hatékonyan, de antisztatikus- és vízlepergető adalékainak köszönhetően védi és ápolja lencséidet - a kevesebb rátapadó por révén kevésbé tudod karcolni, illetve a lepergő folyadék nem tud rászáradni. Dioptriáslencsék tisztításánál győződjünk meg arról, hogy a lencsetisztítónk anti-reflexáns bevonat-barát (SAFE ON AR-COATING), mert ha nem az, ezt a bevonatot megrongálhatja!

3. FOLYÉKONY MOSÓSZERREL
Ha nincs kéznél speciális lencsetisztító folyadék, az általános konyhai folyékony mosószer is jól alkalmazható a makacs szennyeződések kíméletes eltávolításához. Csak csepegtessünk a lencsék felületére belőle, majd ujjainkkal gyengéden kenjünk szét alaposan, és végül kézmeleg vízzel öblítsük le. Fontos, hogy kerüljük azon termékeket, melyeken hangsúlyosan kiemelik a kézkímélő- vagy kézápoló-tulajdonságukat, mert ezek használata során ragacsos, matt bevonat képződhet a lencséken!

4. MELEG VÍZZEL
A lencsetisztító vagy folyékony mosószer nélkülözésekor alkalmazhatunk kézmeleg vizet is. Bár így önmagában nem olyan hatékony a makacsabb, zsíros szennyeződésekkel, de a semminél jobb. Fontos, hogy ne legyen forró a víz, mert a túl magas hőmérsékletű folyadék károsíthatja a lencsénk egyes bevonatait - ez főleg a dioptriás lencsék esetében érvényes!

5. SŰRÍTETT LEVEGŐVEL
Előfordul, hogy szemüvegünk csak poros, ilyenkor kiválóan alkalmazható a sűrített levegő is, mellyel könnyedén lefújjuk a felületről a porszemeket. Ez a megoldás a vízzel történő mosás végeztével szárításra is alkalmas, ha nincs kéznél mikroszálas textil vagy szarvasbőr...


6. ULTRAHANGOS TISZTÍTÓVAL
Szemüvegünk kevésbé könnyen hozzáférhető helyein, mint a szárakon levő gumírozások alatt vagy épp a csuklópántoknál, makacs szennyeződések tudnak megtelepedni. Ezeket hatékonyan lazítja fel az ultrahangos tisztítógép, amiket aztán mosószeres vízzel már könnyedén el tudunk távolítani. Ilyen gép általában nincs a háztartásokban otthon, viszont sok optikában illetve szemüvegboltban igen, így például a Rudy Project bemutatótermében is, ahol kérheted szemüveged speciális tisztítását.


 

MIT TEGYÜNK HA KARCOS LETT?

Ha a lencse felülete megkarcolódott, egy bizonyos mérték után erősen javasolt annak cseréje, mivel a sok karcolódás hosszú távon látásunkat is ronthatja! Az üvegből készült lencsékkel ellentétben, sajnos a polikarbonát-alapanyagú lencsék (napjainkban minden sportszemüveg lencse valamilyen polikarbonátból készül) nem polírozhatók, a karcolások nem “orvosolhatók”!

Az internet sűrűjéből olykor fel-felbukkan olyan videó, amin polírozásra buzdítanak, például fogkrémet használva, de el kell szomorítsunk mindenkit, aki ebben bízott: ez a “trükk” csak még jobban tönkre teszi a lencsét - bemattítja.


Sportszemüvegeink lencséi, a keretek speciális kialakítása révén egyszerűen cserélhetőek, így a széles lencse-kínálatból könnyedén pótolhatóak a megsérült, elhasználódott lencsék.

AKTUÁLIS LENCSE KÍNÁLATUNKÉRT KATTINTS IDE