Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Menü

SISAKOK - FEJVÉDELEM ÉS KOMFORT

Egy jó sisak ismérvei a fejlett technológia és a vele járó magas szintű fejvédelem, valamint a rendkívüli kényelem és a kis tömeg. A közel 40 éves Rudy Project elkötelezett a minőség, technológia és innováció terén, így sisakjaink ezen elvárt tulajdonságokat kiemelkedő szinten teljesítik. 

 


GYORS LINKEK
TIPPEK VÁSÁRLÁSHOZ
| VISELD HELYESEN | SZABVÁNYOK | BIZTONSÁG | TARKÓRÖGZÍTÉS | SZELLŐZÉS | AIRFRAME | STRAP-QUICK-CHANGE | SZIVACSOZÁS | LÁTHATÓSÁG | AERODINAMIKA | ZÉRÓ NYOMATÉK | OPTIKAI PAJZS | HOGYAN | 2024-ES KÍNÁLAT


NE BRINGÁZZ
FEJETLENÜL

Akármennyire is tudunk bringázni, akármennyire is vagyunk óvatosak, egy váratlan esemény során a fejünk az, melynek sérülése könnyedén bekövetkezhet, és az súlyos következményeket vonhat maga után. Bukósisak használatával viszont ezek kialakulása drasztikusan csökkenthető!

Hiába takarózunk a "nem-tekerek-én-túl-gyorsan", a "tudok-én-esni", vagy az "ugyan-már-én-nem-esek-el" mondatokkal, egy váratlan helyzet, vagy egy rajtunk kívülálló okból bekövetkező baleset során nagy eséllyel fogunk fejsérülést szenvedni. Már 20 km/h körüli sebesség is elég ahhoz, hogy nyakizmaink és reflexeink (melyek csak gyakorlati tapasztalat során alakulnak ki és fejlődnek) ne nyújtsanak megfelelő „védelmet”.

A koponyánkat, és azon belül is az agyunkat érő behatások nagyon súlyos következményekkel járhatnak, elégséges védelem híján. Becslések szerint 3 agyrázkódás vagy enyhe fejsérülés elszenvedése után már kialakulhat egy összetett akut szindróma, mely felelős lehet a depresszióért, öngyilkosságért, epilepsziáért, impotenciáért, Alzheimer- vagy Parkinson-kórért. De akár egy sérüléstől is lehet beszédzavar, hallás- vagy látáscsökkenés, koncentrációs vagy memóriazavar, mozgásprobléma, vagy akár érzelmi változás. Persze minden egyéntől függ, a statisztika csak az irányokat mutatja meg, nem teszi kötelezővé a következményeket. 

Ezek kialakulását, illetve az egyéb fejsérülések elszenvedésének lehetőségét csökkentik drasztikusan a jó fejvédők használata! 

 


 

 

TIPPEK

VÁSÁRLÁSHOZ

Ahhoz, hogy az új bukósisakunk ne legyen zavaró használat közben, és a gyártó által tervezett védelmet és kényelmet nyújthassa, elég három dologra odafigyelni vásárlás előtt!

 

ELSŐ TIPP - LEGYÉL TISZTÁBAN, MIRE FOGOD HASZNÁLNI!
Vegyük számba, hol fogunk többet tekerni: városban-terepen-országúton? Ezek mindegyike más és más jellemzőkkel rendelkezik, így az ezen körülményekhez legideálisabb sisak is más és más. A városi felhasználásnál fontos szempont a zártság és nagy tarkóvédelem – mivel nagy erejű, síkfelületről érkező ütésekre számíthatunk főként. Terepen előnyt élveznek a napellenzős és bogárhálós modellek, valamint minél extrémebb bringázásra indulunk, annál nagyobb tarkóvédelemre is szükségünk lesz. Országúton suhanva pedig a szuperkönnyű, a lehető legjobb aerodinamikai tényezőkkel rendelkező sisakot részesítjük előnyben. 

 

MÁSODIK TIPP - VÁLASSZ MEGFELELŐ MÉRETET!
Akárcsak ruháink, a sisakok is több méretben készülnek és akárcsak a ruháinkból, a sisakokból se vegyünk túl nagyot vagy túl kicsit. A túl kicsi nem fog a fejünkre menni (ne kapedliként hordjuk), a túl nagy pedig ráesik a fejünkre – egyik sem biztonságos! Méretezésük általában betűvel vannak jelölve (S, M, L, XL), de a betűk mögött a centiméterekben értendő tartományok is megtalálhatóak. Hogy megtudd, mekkora méretre van szükséged, fogj egy szabócentit vagy egy madzagot, és a homlokod közepénél körbe tekerve mérd le fejed kerületét.

 

HARMADIK TIPP - PRÓBÁLD FEL!
Ahány ember, annyi fejforma – ahány sisak, annyi kaptafa. Éppen ezért nagyon fontos, hogy próbáljunk fel minél több modellt még vásárlás előtt! Ne köss kompromisszumot, mert több órás tekerés vége felé a kezdeti elviselem-érzés kellemetlen, a bringázás élményének és teljesítményed csökkenését előidéző érzéssé válik.


 

 

VISELD

HELYESEN

Egy nem megfelelő méretű és helytelenül beállított fejvédő nem csak nem óvja meg fejünket egy sérüléstől, de akár továbbiakat is előidézhet. Így mindenképp fontos odafigyelnünk a viselésére.

Számos általánosan elkövetett hiba van - a túl nagy- (D) illetve túl kicsi (C) méret választásától, a fejtetőre feltolt (B) vagy épp szemre lehúzott (A) sisakig - melyeket pár perc odafigyeléssel elkerülhetsz. Olvasd el a helyes sisak beállításról szóló cikkünket!


 


SZABVÁNYOK

A Rudy Project fejlesztői számára a sisakfejlesztések során fontos szempont a lehető legmagasabb fejvédelem elérése, és ezek nemzetközi szabványok általi megerősítése. Éppen ezért sisakjaink számos különböző nemzetközi szabványminősítéssel is rendelkeznek.

CE jelölés esetén a Council Directive 89/686/ECC és a European Technical Standard EN 1078 előírásainak, a CPSC jelölés esetén a U.S. Consumer Product Safety Commision előírásainak, míg az AS/NZS jelölés esetén pedig az Australian Standard AS/NZS 2063 előírásainak felel meg az adott modell.

CE/EN 1078
1997-ben hozták létre az EN 1078 szabványt, majd 2012-ben a European Committee for Standardization (CEN) által jóváhagyták, majd ugyanebben az évben módosították az EN 1078:2012+A1:2012 szabványként, mely minden kerékpár-, görkorcsolya- és gördeszka sisakra vonatkozik, melyet Európában értékesítenek. 

Az EN 1078 szabvány magába foglalja többek között a látómező-, az ütésienergia-elnyelés- illetve tarkórögzítés tulajdonságainak- (beleértve az állhevedert és annak csatját is) vizsgálatát, valamint minden jelölést és információt.

A szabvány kulcspontjai:
- sík- és sarkos felületeken való vizsgálat

- szabadesésű készülék használata
- közepes-, forró-, hideg- és nedves körülmények során vizsgálat
- becsapódási sebesség, energia vagy ejtési magasság sík felület esetében: 5.42-5.52 m/s
- becsapádási energia kritérium: < 250g
- kigördülési teszt végzése
- tarkórögzítési strapabírás vizsgálata - szabványos fejformán, dinamikus erőt alkalmazva

A jelenlegi Rudy Project sisakkínálatban minden modell megfelel a CE/EN 1078 szabványnak!


CPSC / CPSC 12.03
Az Egyesült Államokban, a Consumer Product Safety Commission (CPSC) megbízást kapott a Kongresszustól, hogy az 1994-ben, a kerékpársisakokra készüt U.S. állami szabványt aktualizálja és fejlessze tovább. Az ASTM feladatcsoport közreműködésével 1999-ben véglegesítették a szabványt.

A CPSC 12.03 szabvány magába foglalja többek között a látómező-, az ütésienergia-elnyelés- illetve tarkórögzítés tulajdonságainak- (beleértve az állhevedert és annak csatját is) vizsgálatát, valamint minden jelölést és információt.

A szabvány kulcspontjai:

- sík-, sarkos- és ívelt felületeken való vizsgálat

- szabadesésű készülék használata
- közepes-, forró-, hideg- és nedves körülmények során vizsgálat
- becsapódási sebesség, energia vagy ejtési magasság sík felület esetében: 2 m
- becsapádási energia kritérium: < 300g
- kigördülési teszt végzése
- tarkórögzítési strapabírás vizsgálata - szabványos fejformán, dinamikus erőt alkalmazva

A jelenlegi Rudy Project sisakkínálatban minden model megfelel a CPSC 12.03 szabványnak!


WG11
2022-től a Rudy Project csatlakozott az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization) által kifejlesztett CEN TC 158/WG11 biztonsági minősítéshez, ami kifejezetten a fejvédőkre érintőlegesen (szögben) érkező behatásokkal szembeni energiaelnyelési tulajdonságait méri. 

A WG11 forgó ütésvizsgálat megfelelési alapja a BRIC (Brain Injury Criterion) algoritmusa által meghatározott esés utáni agyi sérülés mértéke, melynek kisebbnek kell lennie 0.68-nál. 

Forgási ütéspróba protokoll:
- ferdeszögű próbák 45°-os szögben X, Y és Z tengelyek mentén
- behatási sebesség 6 m/s
- 80-as zártfelületű alumínium-oxid csiszolópapír
- háromtengelyű gyorsulásmérő +n.3 ARS
- fejforma névleges súrlódási együtthatója 0,3
- EN960-széria fejforma
- elvégzett mérések: forgási- és lineáris gyorsulási csúcsok, HIC, BRIC

A jelenlegi Rudy Project sisakkínálatból a EGOS, NYTRON, SPECTRUM, PROTERA PLUS, VENGER és VENGER CROSS modellek feleltek meg a WG11 teszteknek.


 

 

EXTRA

FEJVÉDELEM

Bármelyik Rudy Project sisakot is veszed a kezedbe, biztos lehetsz abban, hogy annak tervezésekor a kiváló minőségű alapanyagokat az elvárható alapbiztonságot nyújtó technológiákkal ötvözték. A különböző modelljeink ezen alapokat fokozzák, melyek extra fejvédelmet és komfortot nyújtanak számodra. 


Napjainkban alapelvárás, hogy egy kerékpáros sisak InMold-technológiával készüljön - azaz a héj külső, kemény polikarbonát része a puha, poliuretán habbal össze legyen sütve, és ne ragasztva. A Rudy Project sisakok mindegyike ezen technológiával készül, sőt, egyes modellek dupla- és tripla InMold szerkezetű, hogy még nagyobb biztonságot nyújtsanak számodra. A normál EPS-hab megoldáson felül az olasz gyártó egyes modelljeiben megtaláljuk a Hexocrush-technológiával készült habot is, mely további és más fajta extra védelmet nyújt.

Az egyes modellek külső felületén látható műanyag betétek nem csak a dizájnt szolgálják. Az Impact Protection Grid (IPG) tulajdonképpen a hab-rétegbe beágyazott háló, melynek fő célja a sisak egyben tartása, még akkor is, ha az akkora ütés kap, amitől a hab és a külső héj ketté törik.  

 


 

 

KÖNNYEN

KEZELHETŐ

TARKÓRÖGZÍTÉS

A Rudy Project sisakok híresek kényelmükről, amit az ergonómia tanulmányozásával, részletekbe menő tervezéssel, innovatív anyagfelhasználással és fejlett technológiákkal érnek el. A hosszú ideje folyamatosan fejlesztett RSR racsnis tarkórögzítés egyike ezen komfortnövelő tényezőknek.

 

 

Kis tömeg, a fejet körbeölelő kialakítás és a menetközben is könnyedén, egy kézzel is állíthatóság jellemzi. Az RSR.7 kiviteltől felfele a tarkórögzítés függőlegesen is állítható, ezzel téve lehetővé, hogy a lehető legkényelmesebben rögzítsük fejünkön a sisakot - a kitüremkedő koponyacsontra vagy fölé sem ideális kerülnie a tarkórögzítőnek, így ezen tulajdonság révén megfelelő helyzetbe állíthatjuk!
 


 

 

KIVÁLÓ

SZELLŐZÉS

Egy sisak kényelmét nem csak annak "kézzel fogható" komfortnövelő részei adják, hanem a kerékpározás közben tested által generált hő elvezetésének hatékonysága is ide tartozik! Minél jobb egy fejvédő szellőzése, annál jobban tartja fejedet szárazon és hűsen, ezáltal zavartalan marad a bringázás!

Köszönhetően a Rudy Project sisakok külső- és belső formai kialakításának, fejvédőink kiválóan szellőznek. A szellőzőnyílások és a belső -csatornák úgy lettek kialakítva, hogy a lehető legtöbb levegő áramoljon úgy, hogy fejedről minél több hőt és párát szállítson el, melynek eredményeként hűs és száraz érzést nyújtanak számodra.
 


 

 

MINDIG SZÁRAZ

HOMLOK

A homlok-részbe integrált Airframe kialakítás célja, hogy a homlokunkkal érintkező párnázást a lehető legszárazabban tartsa használatközben. Ehhez a tervezők létrehoztak egy olyan alkatrészt, mely ezt a szivacsozást eltartja a sisak héj-részétől, ezáltal a szivacsozás és a sisak között folyamatosan áramolhat a levegő, mely szárítja azt.

 

A homlok-szivacsozás antibakteriális és gyorsan száradó Dry Foam és X-Static anyagok felhasználásával készült, melyeknek köszönhetően kevésbé büdösödik.
 


 

 

KÖNNYEDÉN

CSERÉLHETŐ

HEVEDEREK

Az új, felhasználóbarát és innovatív Quick-Strap-Change heveder-rögzítő rendszernek köszönhetően a sisak hevedere könnyen és gyorsan cserélhetővé vált. Egy egyszerű kattintással máris kényelmesen takaríthatóvá válik, vagy a különböző szín opciókból válogatva egyedivé varázsolható, illetve, ha elhasználódott lecserélhető a heveder. 

 

A Quick-Strap-Change rendszer 2022-ben a PROTERA PLUS, valamint CENTRAL PLUS modellekben található meg - a hevederek különböző színekben, akár utólag, külön is megvásárolhatók. 
 


 

 

CSERÉLHETŐ

SZIVACSOZÁS

Rudy Project sisakok magas minőségének egyik kulcsa a kivehető, mosható és cserélhető szivacsozás – hisz a fejvédők ezen része is koszolódik, beleizzadunk, és viselés közben kopnak is. Ráadásul a legtöbb modellhez két különböző kivitelű szivacsozás alaptartozék: egy normál és egy bogárhálós.

A szivacsozások külön is megvásárolhatók, így ha elhasználódott, csak kicseréled, és fejvédőd továbbra is kényelmesen tudod használni.
 


 

 

LÁTHATÓSÁG

A kerékpárosok biztonsága elsődleges cél a Rudy Project fejlesztői és tervezői számára. Ez az oka annak, miért keressük folyamatosan az új megoldásokat, legyen az passzív vagy aktív biztonsági fejlesztés. Sisakjainkban eddig is számos különböző biztonságnövelő tulajdonság volt megtalálható: így például a passzív védelmet biztosítja a több modellnél választható feltűnően látható színezés (fluo), valamint minden sisakunk tarkó-részén található fényvisszaverő matricázás is.

 

 

A VENGER modellnél debütáló két HIVIZ festés erősen reflektív, ezáltal nyújtva jó láthatóságot még rossz fényviszonyok között is.   

 

Fontos tudni, hogy az idő múlásával, a fluo-festést érő UV-sugárzástól az erőteljes szín elhalványulhat. Ezen elváltozás normális, nem tekinthető a termék gyártási hibájának és a sisak funkcióját nem befolyásolja!
 


 

 

FEJLETT

AERODINAMIKA

Az aero fejvédőinket a legendás aerodinamikai guru, John Cobb és a Swiss Side aerodinamikai cég szakértőivel együttműködve fejlesztettük és terveztük, akik széleskörű szélcsatornás és áramlástechnikai tesztek sorát végezték el. Ezen folyamatoknak köszönhetően aero sisakjaink egyedi gerinc- és tarkó formájuk révén a triatlon és időfutam szegmensek egyik legjobb sisakjai.

 

 

A legnagyobb elismerés, hogy a Hawaiin megrendezésre kerülő IRONMAN világbajnokságon immáron majd egy évtizede minden évben a legtöbb versenyző által viselt aero sisak Rudy Project márkájú! 
 


 

 

ZÉRÓ

NYOMATÉK

A forgatónyomaték létrejötte természetes "reakció", ha oldalirányú szél éri a sisakot, mely erő az elsődleges okozója a kerékpárosok nyakfájásának. Épp ezért aero-sisakjaink formájának tervezésekor nem csak a kiváló légellenállási-együttható elérése a cél, hanem ezen forgatónyomaték redukálása is. A különleges kialakításnak köszönhetően a THE WING, NYTRON és NYTRON PRO sisakjaink egy hagyományos sisakkal szemben 65%-os nyaki terhelés csökkenést nyújtanak!
 


 

 

OPTIKAI

PAJZS

Egy sisak aerodinamikai együtthatói nem csak a jól megtervezett héjszerkezet illetve forma révén lesznek kiválóak. A légellenállási együtthatót javíthatja a sisakba illeszthető, arcunkat nagymértékben befedő optikai pajzs.

A Rudy Project mérnökei ötvözték a fejlett polikarbonát lencsetechnológiát a komfortnövelő Flip-Up technológiával, mely révén az optikai pajzs felhajtható. Ezen előtét lencse/optikai pajzs a jelenlegi kínálatunkban a THE WING modellben érhető el. 


 

 

HOGYAN
TÁROLD?


Bringázás közben a sisakod vigyáz rád, illetve a fejedre, használaton kívül és szállítás közben pedig vigyázz rá te! A nem megfelelő tárolás drasztikuson lecsökkentheti kedvenc sisakod élettartamát, és az által nyújtott védelmet.

BŐVEBBEN

 
            

            

HOGYAN
TISZTÍTSD?


A héjszerkezetre, állhevederekre és szivacsbetétekre tapadt izzadtság, illetve az abban levő sók és savak nincsenek jó hatással sem a szövetekre, sem a poliuretán habra, plusz a koszos felületen könnyebben megtapadnak a baktériumok is.

BŐVEBBEN

 
            

            

HOGYAN
ÁLLÍTSD BE?


Csak a megfelelően kiválasztott és viselt sisak “működik”, véd az elvárható módon. Egy nem megfelelő méretű és helytelenül beállított fejvédő nem csak nem óvja meg fejünket egy sérüléstől, de akár továbbiakat is előidézhet. Így mindenképp fontos pár percet rászánni a beállításokra.            

BŐVEBBEN

 


 

AKTUÁLIS
RUDY PROJECT
SISAKKÍNÁLAT

A 2023/24-es szezonban is széles kínálatból válogathatsz, legyen szó akár országúti-, triatlon-, városi-, vagy mountain bike felhasználásról - kiegészítve ezeket természetesen a gyermek sisakokkal.

 

THE WING
 Részletek 
 Szín választék 


NYTRON

 Részletek 
 
Szín választék 
 


EGOS
 Részletek 
 Szín választék 


SPECTRUM
 Részletek 
 Szín választék PROTERA PLUS
 Részletek 

 Szín választék CROSSWAY
 Részletek 
 Szín választék 

 VENGER CROSS
 Részletek 

 Szín választék VENGER
 Részletek 

 Szín választék SKUDO
 Részletek 
 Szín választék STRYM Z
 Részletek 
 Szín választék RUSH
 Szín választék 


  

 

 

Az aktuális sisak kínálatunkat megtalálod weboldalunkon illetve bemutatótermünkben, vagy keresd partnereinknél!