Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Termékek Menü

SZEMÜVEG TULAJDONSÁGOK

 

MEGFELELŐ VÉDELEM | KIVÁLÓ KOMFORT | ALKALMAZHATÓSÁG | DIOPTRIÁZHATÓSÁG | KIEMELKEDŐEN HOSSZÚ GARANCIÁLIS IDŐ

 

 

MITŐL LESZ JÓ EGY SPORTSZEMÜVEG?

 

Sportolás közben nem divatból viselünk szemüveget. Ilyenkor megnő szemünk sérülésének kockázata, felerősödnek a látásunkat zavaró tényezők. Ezen okokból kifolyólag nem mindegy milyen minőségű, milyen kényelmes és milyen biztonságos szemüveget viselünk! De mit kell elvárni egy jó sportszemüvegtől?

A sportszemüveg elsődleges feladata, hogy az aktív testmozgás során is maximálisan védje szemünk és arcunk épségét, minden helyzetben éles látást biztosítva. Ezért fontos, hogy a keret rugalmas és erős legyen – nagyobb erőhatás során se törjön, valamint ölelje körbe szemeinket minél jobban. Mivel nem vagyunk egyformák, lehetőség szerint legyen arcra szabható a szára és orrnyerge. Legyen szó bármilyen sportról, az aktív testmozgás során izzadunk
– ilyen helyzetekben sem szabad csúszkálnia arcunkon a szemüvegnek! Lencséinek kialakításánál nem a dekoratív megjelenés az elsődleges szempont, hanem a zavartalan látásélmény, a szemvédelem és a különböző időjárási körülményben is éles látás biztosítása. Mindezen alapok mellett az sem árt, ha a szemüvegünk dioptriázható is, és alkatrészei cserélhetők, hogy hosszú időn át hű társunk lehessen. 

Az immáron több mint 30 éves Rudy Project a kezdetektől fogva olyan szemüvegeket tervezett és készített, mely az élsportolók által felvázolt igényeket kiszolgálja, mindamellett hogy komfortos viseletet biztosítanak.

 


 

MEGFELELŐ VÉDELEM

 

A sportra tervezett szemüvegek elsődleges feladata a zavartalan látás és a sportolás közben jelentkező behatásokkal szembeni védelem biztosítása. Amikor védelemről beszélünk, nem csak a szemünk, de az arcunk védelmét is idesoroljuk, hiszen egy fizikai behatás során eltört keret - vagy épp lencse - veszélyforrás, ami további sérüléseket okozhat arcunkon. És senkinek ne legyen illúziója: egy nem sportolásra tervezett, vagy nem megfelelő alapanyagú, egyszerűbb (túlzottan olcsó) keret, egy bukás, de akár egy ág felcsapódása során is könnyedén eltörhet és okozhat ezáltal olyan sérüléseket, melyek elkerülhetők lettek volna fukarkodás nélkül.

KERETALAPANYAG - Egy jó sportszemüveg kerete rendkívül rugalmas és strapabíró anyagból készül – miközben könnyűnek is kell lennie. Ilyen anyag többek között a Grilamid névre keresztelt ötvözet – szilícium, magnézium, titán összetevőkkel – mely az egyik legelterjedtebb keret-alapanyag a sportoptikai piacon. Az ezen anyagból készült keret ütés hatására leginkább deformálódik, mint eltörik, így csökkentve a sérülés veszélyét. Ha ez a biztonság sem lenne elég, a több mint 30 éves olasz gyártó, a Rudy Project 2019-re bemutatta a drasztikusan nagyobb védelmet nyújtó Graphene alapanyagot – mely anyag erősebb a gyémántnál és könnyebb a karbonnál!

 

LENCSEALAPANYAG - Ami a lencsék alapanyagát érinti, szerencsére az üveg már hosszú ideje kiszorult a kínálatból, helyét többnyire a sokkal jobb törésmutatóval rendelkező, könnyű polikarbonát vette át. Bár ez is biztonságos, az utolérhetetlen szem- és arcvédelmet a Rudy Project lencse kínálatában található, az évekkel ezelőtt az amerikai hadsereg számára kifejlesztett, majd az olasz gyártó saját fényre sötétedő technológiájával ötvözött ImpactX-lencsék nyújtják, melyek garantáltan törhetetlenek!

 

UV VÉDELEM - A lencsék UV-sugárzás elleni védelme szerencsére ma már annyira olcsó technológia, hogy túlnyomó részt minden gyártó lencséje megfelel az előírásoknak. Amiben viszont óriási eltérések lehetnek egy „kínai” és egy márkás gyártó terméke között, az a lencsék optikai tisztasága és torzításmentessége. Sajnos ezen tulajdonságok többnyire nem láthatók szabad szemmel, pedig egy enyhén torzító lencse már napi pár órás használat mellett is hosszú távon akár maradandóan is károsíthatja látásunkat, de fejfájást és szédülést mindenképp okoz! Ezek elkerülése végett érdemes márkás gyártóktól, de legfőképp megbízható helyekről vásárolni – mint például a Rudy Project cég kínálta lencsék közül, melyek az UV400 védelem mellett kiváló optikai tisztaságot és torzításmentességet nyújtanak! Lencséinkről bővebben a MIÉRT RUDY? / LENCSE TULAJDONSÁGOK menü alatt olvashatsz.

 


 

KIVÁLÓ KOMFORT MINDEN HELYZETBEN

ARCRA ALAKÍTHATÓ - Mivel nincs két azonos arcforma, orrnyereg, fültő-magasság, vagy épp viselési szokás, egy sztandard, a gyárból kikerülő szemüveg nem lesz kényelmes mindenkinek. Ezért fontos szempont, hogy szemüvegünket a lehető legjobban magunkra tudjuk szabni. Ezt két ponton fontos: az orrnyeregnél és a szárvégeknél. A Rudy Project mérnökei olyan technológiát fejlesztettek ki, mely révén a szemüveg felhasználója saját igényei szerint állíthatja ezen részeit a szemüvegnek, így nem ér a szempillánk vagy a szemöldökünk a lencséhez, nem fekszik fel az arcunkra a lencse széle, a szárak igény szerint fültőnél egyenesek vagy lefele vagy összefele tartanak. De legfőképp a szemüveg minden helyzetben stabilan, és észrevétlenül marad arcunkon.

CSÚSZÁSMENTES GUMÍROZÁSOK - Aktívabb helyzetekben erőteljesebben izzadunk, mely nedvesség hatására egy gumírozás nélküli vagy egy nem megfelelő alapanyagú gumírozású keret csúszkálni fog az arcunkon - nincs idegesítőbb, mint sportolás közben fél percenként feltolni az orrunkra a szemüveget! Épp ezért válasszunk olyan modellt, melynek szemüvegszárán és/vagy orrnyergen nedvességre is tapadó gumírozást találunk. 

 

SZELLŐZÉS - Emellett az is fontos, hogy szemüveghasználat közben ne „fulladjon meg” a szemünk, illetve ne párásodjon be a lencsénk. Ha az előbbi megtörténik, eredményeként nem érezzük magunkat komfortosan a szemüvegben, ha pedig megállnak a vízcseppek a lencse felületén, erősen romlik a látás élményünk. Ezek elkerüléséhez megfelelő formatervezésre van szükség – szellőzőnyílásokkal, keret- és lencseformákkal irányított légáramlásokkal – melyekre a Rudy Project tervezői kiemelt figyelmet fordítanak, így folyamatosan, de szemünk számára zavartalanul áramlik a levegő a szemünk és a lencse között.

TÖMEG - És persze azon tulajdonsága mellett sem elmennünk, hogy egy jó sportszemüveg könnyű! Lehet, hogy felesleges grammoskodásnak tűnik ez, de amikor több órán keresztül viseljük futás közben a szemüveget, pár gramm is tonnáknak tűnhet.


 


 

ALKALMAZHATÓSÁG

 

ZAVARTALAN LÁTÁS - Egy sportszemüvegnek minden körülmény között zavartalan látást kell biztosítania. Nem számít a napszak vagy az időjárás. Hiszen szemünket ugyan úgy védeni kell a borús időben egyaránt, mint a ragyogó napsütésben, vagy épp reggel és napközben. Ehhez nyújt megoldást a cserélhető lencsés kivitel, és a modellhez elérhető különböző színű lencsék kínálata (minden lencsének meg van az ideális felhasználási körülménye). De ennél még jobb megoldás, ha fényre sötétedő lencsét használunk, melyek automatikusan leköveti a fény változását. Ilyen lencsénél fontos figyelni a munkatartományt, mert előfordulhat, hogy az univerzálisnak szánt lencse nem sötétedik be, vagy nem világosodik ki eléggé, és így nem fedi le a teljes felhasználási tartományunkat. Ilyen gondunk viszont nem lesz az olasz gyártó ImpactX-lencséivel, mivel ezen lencsék rendkívül széles munkatartományban dolgoznak – akár 9-74% fényáteresztési tartományban, melynek köszönhetően reggeltől-estig, napsütéstől esős időig minden helyzetben használhatók! Lencséinkről bővebben a MIÉRT RUDY? / LENCSE TULAJDONSÁGOK menü alatt olvashatsz.

ALKATRÉSZ-UTÁNPÓTLÁS - Továbbá azt sem elhanyagolandó tényező, ha a szemüvegünkhöz elérhető alkatrész-utánpótlás is. Így, ha elhasználódott egy párezer forintos alkatrész – mint például a gumírozások vagy a lencsék, amiket pár év alatt „megesz” az UV-sugárzás és az izzadtságunk – nem kell az egész szemüveget cserélnünk. Szerencsére vannak olyan gyártók, mint például a Rudy Project, mely külön szettben kínálja ezen alkatrészeket, így nem csak javíthatjuk, de akár pimpelhetjük, egyedivé is alakíthatjuk kedvenc szemüvegünket.

 


 

DIOPTRIÁS MEGOLDÁSOK AZ AKTÍV ÉLETHEZ

Ha aktív életet élsz, sportolsz, és látájavításra van szükséged, ne köss kompromisszumokat! A Rudy Project élenjár a sportdioptriázhatóság terén is, így számos megoldást kínálunk, melyekből mindenki könnyedén kiválaszthatja az igényeinek megfelelőt. Legyen szó a legegyszerűbb bepattintható betétről, vagy a világ legfejlettebb lencsetechnológiájával készülő, prizmakompenzált, akár fényre sötétedő és törhetetlen dioptriás lencséről... Komfort és szemvédelem mindenkinek, minden helyzetre! 

Dioptriás megoldásainkról részletesebben a MIÉRT RUDY? / DIOPTRIÁS MEGOLDÁSOK menü alatt olvashatsz.

 


 

KIEMELKEDŐ GARANCIÁLIS IDŐ

A Rudy Project termékek a legmagasabb minőség ellenőrzés mellett, fejlett technológiákkal és gondos odafigyeléssel készülnek Olaszországban, Treviso-ban. Ezek révén szemüvegeinkre, azok alkatrészeire kiemelkedően magas, 2 év, a lencsékre pedig 1 év* garanciát biztosítunk! (*kivételt képeznek az ImpactX lencsék, melyek esetében, törésre élettartam garancia biztosított)

A garanciális feltételekről és időkről bővebben a SUPPORT / GARANCIA menü alatt olvashatsz.