Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Menü

MITŐL JÓ EGY SISAK?


 

Egy sisak nem attól lesz megfelelő,
hogy robosztusnak néz ki! 

 

Akármennyire is tudunk bringázni, akármennyire is óvatosak vagyunk kerékpározás közben, egy váratlanul bekövetkező esemény során a fejünk az, melynek sérülési esélye igen magas, és ez súlyos következményeket vonhat maga után. Viszont mind a sérülés, mind annak következményei megfelelő bukósisak használatával drasztikusan csökkenthetők! Ezért bringázás közben mindig viseljünk sisakot - lehetőség szerint olyat, ami a megfelelő fejdvédelmet nyújtja fejünk számára! 

A külalak helyett a jó sisak legfontosabb ismérve a magas szintű fejvédelem, a rendkívüli kényelem és a kis tömeg. A több mint 30 éves Rudy Project elkötelezett a minőség, technológia és innováció terén, így ezen elvárt tulajdonságokat sisakjaink kiemelkedő szinten teljesítik. 

 

 

SISAK NÉLKÜL
NE BRINGÁZZ

Hiába takarózunk az "én-nem-tekerek-túl-gyorsan", a "tudok-én-esni", vagy az "én-nem-esek-el" mondatokkal, egy váratlan helyzet, egy rajtunk kívülálló ok során bekövetkező balesetben nagy eséllyel fogunk fejsérülést szenvedni. Már 20 km/h körüli sebesség is elég ahhoz (ez a nagyon könnyed síkon való gurulás tempója), hogy nyakizmunk és reflexünk (mely csak gyakorlati tapasztalat során alakul ki és fejlődik) ne nyújtsanak megfelelő „védelmet”.
 

 
A koponyánkat, és azon belül is az agyunkat érő behatások nagyon súlyos következményekkel járhatnak, elégséges védelem híján. Becslések szerint 3 agyrázkódás vagy enyhe fejsérülés elszenvedése után már kialakulhat egy összetett akut szindróma, mely felelős lehet a depresszióért, öngyilkosságért, epilepsziáért, impotenciáért, Alzheimer- vagy Parkinson-kórért. De akár egy sérüléstől is lehet beszédzavar, hallás- vagy látáscsökkenés, koncentrációs vagy memóriazavar, mozgásprobléma, vagy akár érzelmi változás. Persze minden egyéntől függ, a statisztika csak az irányokat mutatja meg, nem teszi kötelezővé a következményeket. 

Ezek kialakulását, illetve az egyéb fejsérülések elszenvedésének lehetőségét csökkentik drasztikusan a jó fejvédők használata! De hogy mitől jó egy sisak?

 

 


 

SZABVÁNYOK

MEGLÉTE

Hazánkban (és Európában) hivatalosan forgalomba helyezni csak olyan biztonság-technikai terméket lehet (így kerékpáros sisakot is) mely legalább az adott termékcsoportra vonatkozó európai szabványoknak megfelel, és ezáltal a CE jelzést megtaláljuk a terméken! Ez azért fontos, mert a szabvány megfelelés biztosítja a felhasználó számára a minimálisan elvárható biztonsági megoldások meglétét, és garantálja a megfelelő fejvédelmet.

A Rudy Project mérnökök törekszenek arra, hogy a sisakok több különböző nemzetközi szabványnak is megfeleljenek - mely szabványok különböző elvárásokat támasztanak a termékekkel szemben - így magasabb védelmi szintet nyújtó termékek készülnek. 

 

 

CE jelölés esetén a Council Directive 89/686/ECC és a European Technical Standard EN 1078 előírásainak, a CPSC jelölés esetén a U.S. Consumer Product Safety Commision előírásainak, míg az AS/NZS jelölés esetén pedig az Australian Standard AS/NZS 2063 előírásainak felel meg az adott modell.

CE/EN 1078
1997-ben hozták létre az EN 1078 szabványt, majd 2012-ben a European Committee for Standardization (CEN) által jóváhagyták, majd ugyanebben az évben módosították az EN 1078:2012+A1:2012 szabványként, mely minden kerékpár-, görkorcsolya- és gördeszka sisakra vonatkozik, melyet Európában értékesítenek. 

Az EN 1078 szabvány magába foglalja többek között a látómező-, az ütésienergia-elnyelés- illetve tarkórögzítés tulajdonságainak- (beleértve az állhevedert és annak csatját is) vizsgálatát, valamint minden jelölést és információt.

A szabvány kulcspontjai:
- sík- és sarkos felületeken való vizsgálat
- szabadesésű készülék használata
- közepes-, forró-, hideg- és nedves körülmények során vizsgálat
- becsapódási sebesség, energia vagy ejtési magasság sík felület esetében: 5.42-5.52 m/s
- becsapádási energia kritérium: < 250g
- kigördülési teszt végzése
- tarkórögzítési strapabírás vizsgálata - szabványos fejformán, dinamikus erőt alkalmazva

A jelenlegi Rudy Project sisakkínálatban minden modell megfelel a CE/EN 1078 szabványnak!


CPSC / CPSC 12.03
Az Egyesült Államokban, a Consumer Product Safety Commission (CPSC) megbízást kapott a Kongresszustól, hogy az 1994-ben, a kerékpársisakokra készüt U.S. állami szabványt aktualizálja és fejlessze tovább. Az ASTM feladatcsoport közreműködésével 1999-ben véglegesítették a szabványt.

A CPSC 12.03 szabvány magába foglalja többek között a látómező-, az ütésienergia-elnyelés- illetve tarkórögzítés tulajdonságainak- (beleértve az állhevedert és annak csatját is) vizsgálatát, valamint minden jelölést és információt.

A szabvány kulcspontjai:
- sík-, sarkos- és ívelt felületeken való vizsgálat
- szabadesésű készülék használata
- közepes-, forró-, hideg- és nedves körülmények során vizsgálat
- becsapódási sebesség, energia vagy ejtési magasság sík felület esetében: 2 m
- becsapádási energia kritérium: < 300g
- kigördülési teszt végzése
- tarkórögzítési strapabírás vizsgálata - szabványos fejformán, dinamikus erőt alkalmazva

A jelenlegi Rudy Project sisakkínálatban minden model megfelel a CPSC 12.03 szabványnak!


WG11
2022-től a Rudy Project csatlakozott az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization) által kifejlesztett CEN TC 158/WG11 biztonsági minősítéshez, ami kifejezetten a fejvédőkre érintőlegesen (szögben) érkező behatásokkal szembeni energiaelnyelési tulajdonságait méri. 

WG11 forgó ütésvizsgálat megfelelési alapja a BRIC (Brain Injury Criterion) algoritmusa által meghatározott esés utáni agyi sérülés mértéke, melynek kisebbnek kell lennie 0.68-nál. 

Forgási ütéspróba protokoll:
- ferdeszögű próbák 45°-os szögben X, Y és Z tengelyek mentén
- behatási sebesség 6 m/s
- 80-as zártfelületű alumínium-oxid csiszolópapír
- háromtengelyű gyorsulásmérő +n.3 ARS
- fejforma névleges súrlódási együtthatója 0,3
- EN960-széria fejforma
- elvégzett mérések: forgási- és lineáris gyorsulási csúcsok, HIC, BRIC

A jelenlegi Rudy Project sisakkínálatból a NYTRON, EGOS, SPECTRUM, PROTERA PLUS, VENGER és VENGER CROSS modellek feleltek meg a WG11 teszteknek.

 


 

HÉJSZERKEZET
KIALAKÍTÁSA

Napjainkban alapelvárás, hogy egy kerékpáros sisak külső, kemény polikarbonát része a puha belső résszel ne összeragasztva, hanem összeolvasztva legyen. Ezen technológia - elnevezése InMold - révén a sisak ezen két alkotórésze egy erős egységet képez, mely által a fizikai behatásokkal szemben sokkal ellenállóbbá válik, ráadásul kisebb tömegű lehet.

A Rudy Project sisakok mindegyike ezen technológiával készül. Sőt, egyes modellek dupla- és tripla InMold szerkezetűek - azaz nem csak felülről kap kemény héj borítást a habréteg, hanem hátulról és alulról is - hogy még ellenállóbb legyen, és még nagyobb biztonságot nyújtson számodra.

 

 

A dupla- és tripla InMold kialakítású sisakok további előnye, hogy a habrétegből még kevesebb felületet tud az UV sugárzás érni, ennél fogva hosszabb a sisak várható élettartama is!

 


 

EXTRA
VÉDELEM

A szabványokba foglalt minimum védelmen felül egyes technológiák alkalmazásával extra fejvédelmet kapunk, melyek tovább növelik a fejünk és agyunk biztonságát! Ilyen megoldások között számos egyedi, a különböző gyártók által egyedileg fejlesztett technológia található, de akadnak olyanok is, melyek licensz alapján bármelyik gyártó termékeiben megjelenhet - mint például a MIPS-technológia, melynek köszönhetően a sisak héjszerkezete fizikai behatás során fejünkön minimálisan el tud fordulni, mely mozgás energiavesztéssel jár, így kisebb az agyunkra ható erő. 

A Rudy Project által kínált extra védelem elnevezése IPG, azaz Impact Prorection Grid, mely során a sisak héjszerkezetébe egy rendkívül erős polikarbonát háló kerül beágyazásra. Ennek a hálónak egy feladata van: ha sisakunkat akkora fizikai behatás éri, hogy a héj ketté reped, a háló megakadályozza a sisak darabokra hullását, így az esés végéig még védi fejünket a behatásoktól. 

 


 

KIVÁLÓ
SZELLŐZÉS

Egy sisak kényelmét nem csak annak a "kézzel fogható" komfortnövelő részei adják, de idetartozik a kerékpározás közben testünk által generált hő elvezetésének hatékonysága is! Minél jobb egy fejvédő szellőzése, annál jobban szárazon és hűsen tartja fejünket, és ezáltal növeli a bringázás élményét! Ha a sisakon kialakított szellőzőnyílások csak nekivezetik fejünknek a külső levegőt, még nem válik hűsebbé a viselete.

 

 

 

 

A Rudy Project mérnökök éppen ezért a szellőzőnyílásokat és a sisak héjszerkezetének belső kialakítását úgy alakítják, hogy a lehető legtöbb levegő áramoljon be a sisak és a fejünk közé úgy, hogy fejünkről minél több hőt és párát szállítson el.

 


 

MÉRETRE
ÁLLÍTHATÓSÁG

Hiába egy kiváló fejvédelemmel rendelkező sisak, ha nincs a fejünk méretére állítva, és egy kisebb fizikai behatástól is elmozdul, vagy akár le is esik a fejünkről. Éppen ezért a gyártók különböző méretekben kínálják a modelleket. Akárcsak a ruháinkból, a sisakból sem jó, ha túl nagyot vagy túl kicsit választunk. A túl kicsi nem fog a fejünkre menni (ne kapedliként hordjuk), a túl nagy pedig ráesik a fejünkre – egyik sem biztonságos! Hogy megtudd, mekkora méretre van szükséged, fogj egy szabócentit vagy egy madzagot, és a homlokod közepénél körbe tekerve mérd le fejed kerületét.

 

 

 

 

Ám hiába a több méret választási opció, ezek mérettartományokat fognak át, így könnyen előfordul, hogy a számunkra ideális méretezésű sisak önmagában még el tud mozdulni a fejünkön. Ennek kiküszöbölésére különböző tarkórögzítési technológiákat fejlesztenek a gyártók.

A Rudy Project mérnökei a kis tömegű, fejet körbeölelő és akár menet közben is könnyedén állítható racsnis tarkórögzítést használják, melynek elnevezése az R.S.R. - több változata függőlegesen is állítható, hogy még kényelmesebben fejünkre szabható legyen.    

 


 

SZIVACSOZÁS

Sisakunk a fejünkkel szivacsozásokon keresztül érintkezik, így nagyon fontos ezen alkatrészek minősége és kialakítása is. Lévén használat során rövid időn belül beleizzadunk, beletapadhat a por, elvárás az antibakteriális anyagok használata, valamint a szivacsozások kivehetősége és könnyű moshatósága. A felhasználói elégedettséget és élményt növeli, ha ezen szivacsbetéteket külön is meg tudjuk vásárolni a sisakunkhoz, hiszen ezen puha textíliák gyorsabban elhasználódnak, mint a sisakunk többi része.

 


 

ALACSONY
TÖMEG

Mivel akár hosszú órákon át is bringázni fogunk a fejvédőben, a felhasználói komfortot és élményt drasztikusan tudja növelni a minél kisebb tömegű sisak. Pár gramm különbség is egy egész napos használat végén érezhetővé válik, így érdemes figyelmet fordítani a sisakok tömegére is - nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy egyes kategóriákban melyek a még elfogadható súly tartományok. Országúti felhasználást megcélzó modellek esetében a 200-300 gramm, terepkerékpározásra tervezett sisakok esetében pedig a 300-400 gramm közötti adatok mondhatók már könnyűnek.

 


 

A kiváló tulajdonságokkal és magas minőséggel rendelkező Rudy Project sisakokat megtalálod itt a weboldalunkon, illetve bemutatótermünkben, vagy keresd partnereinknél!

A sisakokhoz elérhető, külön megvásárolható szivacsozásokat is megtalálod weboldalunkon, de raktárunkban egyes régebbi modellekhez is elérhetők ilyen termékek (a készlet erejéig), valamint egyéb alkatrészek miatt is keress minket e-mailben vagy telefonon.

 

Ha már van jó sisakod, íme néhány hasznos tanács:

 

HOGYAN
TÁROLD?

Bringázás közben a sisakod vigyáz rád, illetve a fejedre, használaton kívül és szállítás közben pedig vigyázz rá te! A nem megfelelő tárolás drasztikuson lecsökkentheti kedvenc sisakod élettartamát, és az által nyújtott védelmet.

BŐVEBBEN

 

HOGYAN
TISZTÍTSD?

A héjszerkezetre, állhevederekre és szivacsbetétekre tapadt izzadtság, illetve az abban levő sók és savak nincsenek jó hatással sem a szövetekre, sem a poliuretán habra, plusz a koszos felületen könnyebben megtapadnak a baktériumok is.

BŐVEBBEN

 

HOGYAN
ÁLLÍTSD BE?

Csak a megfelelően kiválasztott és viselt sisak “működik”, véd az elvárható módon. Egy nem megfelelő méretű és helytelenül beállított fejvédő nem csak nem óvja meg fejünket egy sérüléstől, de akár továbbiakat is előidézhet. Így mindenképp fontos pár percet rászánni a beállításokra.

BŐVEBBEN