Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Menü

MILYEN EGY JÓ SPORTSZEMÜVEG?

Sportolás, legyen szó akár könnyed kocogásról/bringázásról, vagy tempósabb futásról/kerékpározásról, megnő a szemünk sérülésének kockázata, felerősödnek a látásunkat zavaró tényezők. Ezeket szemüveg viselésével tudjuk szűrni és csökkenteni, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az a szemüveg… Persze sokan egyből mondják, hogy a kétezerforintos is tökéletesen jól véd, de tényleg JÓ neked, illetve a szemednek? Mitől lesz jó egy sportszemüveg? Mit kell elvárj egy jó sportszemüvegtől?MEGFELELŐ
VÉDELEM

A sportra tervezett szemüvegek elsődleges feladata a zavartalan látás és a sportolás közben jelentkező behatásokkal szembeni védelem biztosítása. Amikor védelemről beszélünk, nem csak a szemünk, de az arcunk védelmét is idesoroljuk, hiszen egy fizikai behatás során eltört keret - vagy épp lencse - veszélyforrás, ami további sérüléseket okozhat arcunkon. És senkinek ne legyen illúziója: egy nem sportolásra tervezett, vagy nem megfelelő alapanyagú, egyszerűbb (túlzottan olcsó) keret, egy bukás, de akár egy ág felcsapódása során is könnyedén eltörhet és okozhat ezáltal olyan sérüléseket, melyek elkerülhetők lettek volna fukarkodás nélkül.

KERETEK

Egy jó sportszemüveg kerete rendkívül rugalmas és strapabíró anyagból készül – miközben könnyűnek is kell lennie. Ilyen anyag többek között a GRILAMID névre keresztelt ötvözet – szilícium, magnézium, titán összetevőkkel – mely az egyik legelterjedtebb keretalapanyag a sportoptikai piacon. Az ezen anyagból készült keret ütés hatására leginkább deformálódik, mint eltörik, így csökkentve a sérülés veszélyét.

Ha ez a biztonság nem lenne elég, a gyártó több éves fejlesztés után 2019-ben mutatta be a drasztikusan nagyobb szakítószilárdságot és strapabírást nyújtó GRAPHENE alapanyagot – az anyag erősebb a gyémántnál és könnyebb a karbonnál! A speciális anyag csak pár szemüvegmodellnél választható egyelőre.

2021-ben, a fenntarthatóság fele vezető út egyik lépéseként fejlesztették ki a természetes alapú, ricinusbabból készülő és ezáltal újrahasznosítható RILSAN keretalapanyagot - melynek optikai tulajdonságai megegyeznek a korábbi keretekével.

 

LENCSÉK

Ami a lencsék alapanyagát érinti, szerencsére az üveg már hosszú ideje kiszorult a kínálatból, helyét többnyire a sokkal jobb törésmutatóval rendelkező, könnyű polikarbonát vette át. Bár ez is biztonságos, az utolérhetetlen szem- és arcvédelmet a Rudy Project lencse kínálatában található, az évekkel ezelőtt az amerikai hadsereg számára kifejlesztett, majd az olasz gyártó saját fényre sötétedő technológiájával ötvözött IMPACTX-lencsék nyújtják, melyek garantáltan törhetetlenek!

A lencsék UV-sugárzás elleni védelme szerencsére ma már annyira olcsó technológia, hogy túlnyomó részt minden gyártó lencséje megfelel az előírásoknak. Amiben viszont óriási eltérések lehetnek egy „kínai” és egy márkás gyártó terméke között, az a lencsék optikai tisztasága és torzításmentessége. Sajnos ezen tulajdonságok többnyire nem láthatók szabad szemmel, pedig egy enyhén torzító lencse már napi pár órás használat mellett is hosszú távon akár maradandóan is károsíthatja látásunkat, de fejfájást és szédülést mindenképp okoz! Ezek elkerülése végett érdemes márkás gyártóktól, de legfőképp megbízható helyekről vásárolni – mint például a Rudy Project cég kínálta lencsék közül, melyek az UV400 védelem mellett kiváló optikai tisztaságot és torzításmentességet nyújtanak! 


 

KIVÁLÓ
KOMFORT

Aktívabb helyzetekben erőteljesebben izzadunk, mely nedvesség hatására egy gumírozás nélküli vagy egy nem megfelelő alapanyagú gumírozású keret csúszkálni fog az arcunkon - nincs idegesítőbb, mint sportolás közben fél percenként feltolni az orrunkra a szemüveget! Épp ezért válasszunk olyan modellt, melynek szemüvegszárán és/vagy orrnyergen nedvességre is tapadó gumírozást találunk

Emellett az is fontos, hogy szemüveghasználat közben ne „fulladjon meg” a szemünk, illetve ne párásodjon be a lencsénk. Ha az előbbi megtörténik, eredményeként nem érezzük magunkat komfortosan a szemüvegben, ha pedig megállnak a vízcseppek a lencse felületén, erősen romlik a látás élményünk. Ezek elkerüléséhez megfelelő formatervezésre van szükség – szellőzőnyílásokkal, keret- és lencseformákkal irányított légáramlásokkal – melyekre a Rudy Project tervezői kiemelt figyelmet fordítanak, így folyamatosan, de szemünk számára zavartalanul áramlik a levegő a szemünk és a lencse között.

És persze azon tulajdonsága mellett sem elmennünk, hogy egy jó sportszemüveg könnyű! Lehet, hogy felesleges grammoskodásnak tűnik ez, de amikor több órán keresztül viseljük futás közben a szemüveget, pár gramm is tonnáknak tűnhet.


 

SZEMÉLYRE
SZABHATÓSÁG

Mivel nincs két azonos arcforma, orrnyereg, fültő-magasság, vagy épp viselési szokás, egy sztandard, a gyárból kikerülő szemüveg nem lesz kényelmes mindenkinek. Ezért fontos szempont, hogy szemüvegünket a lehető legjobban magunkra tudjuk szabni. Ezt két ponton fontos: az orrnyeregnél és a szárvégeknél.

A Rudy Project mérnökei olyan technológiát fejlesztettek ki, mely révén a szemüveg felhasználója saját igényei szerint állíthatja ezen részeit a szemüvegnek, így nem ér a szempillánk vagy a szemöldökünk a lencséhez, nem fekszik fel az arcunkra a lencse széle, a szárak igény szerint fültőnél egyenesek vagy lefele vagy összefele tartanak. De legfőképp a szemüveg minden helyzetben stabilan, és észrevétlenül marad arcunkon.

 

 

ALKALMAZHATÓSÁG

Egy sportszemüvegnek minden körülmény között zavartalan látást kell biztosítania. Nem számít a napszak vagy az időjárás. Hiszen szemünket ugyan úgy védeni kell a borús időben egyaránt, mint a ragyogó napsütésben, vagy épp reggel és napközben. Ehhez nyújt megoldást a cserélhető lencsés kivitel, és a modellhez elérhető különböző színű lencsék kínálata (minden lencsének meg van az ideális felhasználási körülménye). De ennél még jobb megoldás, ha fényre sötétedő lencsét használunk, melyek automatikusan leköveti a fény változását. Ilyen lencsénél fontos figyelni a munkatartományt, mert előfordulhat, hogy az univerzálisnak szánt lencse nem sötétedik be, vagy nem világosodik ki eléggé, és így nem fedi le a teljes felhasználási tartományunkat. Ilyen gondunk viszont nem lesz az olasz gyártó ImpactX-lencséivel, mivel ezen lencsék rendkívül széles munkatartományban dolgoznak – akár 9-74% fényáteresztési tartományban, melynek köszönhetően reggeltől-estig, napsütéstől esős időig minden helyzetben használhatók!

A másik alkalmazhatósági tulajdonság a dioptriázhatóság, mivel sajnos napjaink egyik legtöbbször előforduló problémája a látáskorrekció. Bár sokan úgy gondolják, hogy emiatt nem élvezhetik a sportszemüvegek nyújtotta kényelmet és szemvédelmet, illetve azt, hogy egy hétköznapi viseletre tervezett dioptriás megoldás is elégséges sportolás közben, ezek egyike sem igaz! Ma már látásjavítás mellett sem kell kompromisszumot kötnöd a szemed védelmében. A Rudy Project kiemelt figyelmet fordít ezen fejlesztésekre, így ma már 5 különböző sportdioptriás megoldás közül választhatunk igényeinknek megfelelően, melyek kiváló komfortot, védelmet és széleskörű felhasználhatóságot kínálnak látáskorrekcióval is!

Továbbá azt sem elhanyagolandó tényező, ha a szemüvegünkhöz elérhető alkatrész-utánpótlás is. Így, ha elhasználódott egy párezer forintos alkatrész – mint például a gumírozások vagy a lencsék, amiket pár év alatt „megesz” az UV-sugárzás és az izzadtságunk – nem kell az egész szemüveget cserélnünk. Szerencsére vannak olyan gyártók, mint például a Rudy Project, mely külön szettben kínálja ezen alkatrészeket, így nem csak javíthatjuk, de akár pimpelhetjük is kedvenc szemüvegünket.

 

 

Ha szemüveg vásárlásnál ezen tulajdonságok meglétére odafigyelünk, biztosak lehetünk benne, hogy sportolás közben megfelelő védelmet kap szemünk, a zavartalan látásélmény révén pedig csak arra kell figyelnünk, ami fontos.

Nézz szét a Rudy Project által kínált, a fentiekben felvázolt tulajdonságokkal rendelkező sportszemüvegek között - magas minőség, komfort és kiemelkedően jó védelem.
Kattints ide a termékekhez.

 

Ha pedig sikerült kiválasztani a megfelelő szemüvegedet...

VÁSÁROLJ EREDETIT | HOGYAN TISZTÍTSD

 

Ha pedig megfelelőt választanál...
HOGYAN VÁLASSZUNK SZEMÜVEGET